Som ung bosat udenfor Aarhus C oplever Filippa IIakkija Sebastian ofte besvær med at komme hjem om natten. Hun ender tit med at tage tidligt hjem eller ”holde ud” til morgenbussen kommer.

Af Camille Scheel og Mette Malou Lund
Med en McDonalds pose i hånden og en beruset veninde på siden, står Filippa og tjekker rejseplanen. Hun skal hjem fra Aarhus centrum efter en bytur, men bybus 17 har haft sin sidste runde i byen. Nu skal hun finde en alternativ vej hjem.
Flere af Filippas veninder bor i centrum. De har derfor kun et smut hjem. For Filippa er det lidt længere end et smut. Hun bor ved Møllehatten i Risskov og har 5 kilometer hjem.
Projekt bytur
”Det er lidt et projekt for mig, når jeg skal i byen. Jeg planlægger altid, om det skal være en lang eller kort bytur. Der er mange parametre, der skal spille sammen” siger Filippa.
Hun oplever det besværligt at være afhængig af både strøm på telefonen, rejseplanen og internet.
”Nogle gange vælger vi maccen, hvor vi holder ud og venter på, at busserne kommer. Men det er tit, hvor natbusserne ikke kommer”.
Da Filippa ofte oplever problemer med natbusserne, ender hun tit med at gå op ad stejle Randersvej hjem til sin lejlighed på Møllehatten;
”Jeg synes, det er træls, når jeg bare gerne hjem efter en bytur, og det så kræver en gåtur på en time”.
Taxa er plan Å
Selvom der farer mange taxaer rundt i nattelivet, bruger Filippa dem ikke:
”Jeg har taget taxa to-tre gange, men det er virkelig dyrt. Det er plan Å for mig”.
Det er udelukkende prisen, der gør, at Filippa ikke bruger taxa. Fra Aarhus H til Møllehatten, hvor Filippa bor, koster en vogn med Dantaxi fredag efter midnat cirka 242kr. Det synes Filippa ikke er optimalt, så hun bruger det kun i nødsituationer: ”Jeg tager det virkelig kun, når moodet ikke er der og jeg tænker: ”Jeg kan ikke blive og holde ud ved maccen, og min veninde er alligevel også fucking sur. Så nu skal jeg bare hjem.””
Øjnene klistret til skærmen
Særligt i starten af kandidatuddannelsen oplevede Filippa konsekvenserne ved de få muligheder;
”På kandidaten tog jeg altid tidligt hjem, fordi jeg ikke orkede at vente til kl. 04:00, og ikke ville crashe hos nogle. Så der er jeg helt sikkert gået glip af noget.”
Usikkerheden i ikke at nå den sidste bus, som hun med sikkerhed vidste gik, endte derfor med at fylde mest;
”Øjnene har været klistret fast til telefonen og jeg har været obs på: : “okay, nu er klokken lige lidt over det her og nu skal jeg pakke sammen og sige farvel.””
Cyklen frister
Selvom Filippa har været beruset, har hun flere gange tyet til cyklen. Cykler man beruset i Danmark og bliver stoppet af politiet, kan man få en bøde på 1.500kr. Filippa har dog tit set det som den nemme løsning;
“Jeg har cyklet hjem flere gange, selvom jeg har været beruset. Det har jo så været ulovligt”.
Filippas beslutning om at cykle bekymrede dog hendes nærmeste;
”Der var min kæreste sådan: “det går ikke.” Det handler om, at jeg ikke er ved mig selv. Jeg kan være til fare for både mig selv og andre”.
Filippa nøjes derfor primært med alternativerne. Hun håber dog, at man finder bedre løsninger end de nuværende:
”Jeg tænker helt sikkert, at flere natbusser ville hjælpe. Eller tjenester som Uber, hvis de blev lovlige i Danmark.”
Hør Filippa fortælle om sine oplevelser hjem fra byen: